Banner
Haza > Tudás > Tartalom

Mi a rotenon?

Sep 06, 2016

Mi a rotenon ?

A rotenon egy természetben előforduló, rovarölő, akaricid (atka és pók elpusztítása) és piscicid (halat ölő) tulajdonságokkal rendelkező vegyi anyag, amelyet több trópusi és szubtrópusi növényfaj gyökereiből állítanak elő, amelyek a Lonchocarpus vagy Derris nemzetségbe tartoznak. Ez egy szelektív, nem specifikus rovarirtó, amelyet házi kertekben használnak a rovarok elleni védekezéshez, a háziállatok tetvek és kullancsok ellenőrzéséhez, valamint a víz felszámolásához a víztest kezelésének részeként. Mind a rovarok érintkezési, mind a gyomormérgezése lassan megöli őket, de szinte azonnal megállítja a táplálékot. Mérgező hatást fejt ki a celluláris légzés általános inhibitoraként.

Termelés

A rotenoidokat, a rotenonhoz kapcsolódó anyagokat 1848 óta használják növényi rovarölő szerként, amikor a növényekre a leveles étkezési hernyókat szabályozták. Ugyanakkor évszázadokon át (legalább 1649 óta) Dél-Amerikában használják fel a halak megbénítására, ami felszínre hozta őket. Derris gyökerét már régóta használják halmérgezésként, és a rovarirtó tulajdonságait a kínai jól ismerték, mielőtt E. Geoffrey 1895-ben izolálta. Egyes Derris fajok gyökereinek használatát 1912-ben szabadalmaztatták, mivel azóta megállapították, hogy a hatóanyagok rotenoidok, amelyek közül a fő rovarirtó a rotenonpor.

A rotenont diszpergálható porban, emulgeálható koncentrátumban és nedvesíthető por formában forgalmazzák. Az Egyesült Királyságban két professzionális terméket regisztrálnak: Devcol Liquid Derris, Liquid Derris és kilenc amatőr termék, köztük két darázsgyilkos. A pbi által forgalmazott másik termék rotenon és kén keverékét tartalmazza, mind a gombaölő, mind a rovarölő szer.

A rotenont tartalmazó termékeket Dániában, Írországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban regisztrálták. Egy halászati gazdálkodási termék Svédországban is engedélyezett, korlátozott felhasználásra.

Használat

Az Egyesült Királyságban a rotenone termékeket a levéltetvek ellen virágok, dísznövények, védett növények, lágy gyümölcsök, gyümölcsök és zöldségek, valamint egres mogyorók ellen engedélyezték, és körte és rózsák fűrészfügeit hasítják.

Az Egyesült Királyságban a gyümölcs- és zöldségtermelésben nagyon kevés rotenont használnak. Az átlagos éves össztömeg - minden növény - mindössze három kilogramm, amelyet 93 hektár kezelésére használnak. 1983 óta az évente kezelt minimális terület 22 hektár volt 1985/86-ban, a legnagyobb pedig 165 hektár volt 1991-ben. Az amatőr felhasználásra vonatkozó adatokat nem gyűjtötték össze, és az amatőr termékek teljes állománya (kerthelyiségekben, nagykereskedők és kiskereskedők esetében). valószínűleg jelentősen nagyobb, mint a professzionális használatra.

A rotenon más célszervezetei közé tartoznak a sárgarépák, bagworms, kódoló lepkék, japán bogarak, levéltárolók, mexikói bab bogarak, káposzta férgek, tripszek, stinkbugok, bolhabogarak és zöldségfüvesek.

Az 1975-ös Salmon and Freshwater Fishing Act és a rotenone az Egyesült Királyság Környezetvédelmi Ügynöksége, amely a halak bevételére vagy megsemmisítésére vonatkozó engedélyek kiadásáért felelős, és a rotenon messze a leggyakoribb vegyi anyag, amelyet erre a célra használnak.


Back