Banner
Haza > Tudás > Tartalom

Mi a piretrin?

Dec 12, 2016

A piretrinek a Chrysanthemum cinerariifoliumból származó szerves vegyületek egy csoportja, amelyek erős rovarölő hatással rendelkeznek a rovarok idegrendszereinek célzásával. A piretrint ipari módszerekkel szintetikusan állítják elő, de természetesen a krizantém virágaiban is előfordul, ezért gyakran szerves inszekticidnek tekintik, vagy legalábbis ha nem kombinálják piperonil-butoxiddal vagy más szintetikus adjuvánsokkal. Ezek rovarirtó és rovarriasztó tulajdonságai már évezredek óta ismertek és használhatók.

Használata rovarölő szerként
A piretrint leggyakrabban rovarirtó szerként használják, és az 1900-as évek óta használják erre a célra. Az 1800-as években "perzsa por", "perzsa pellit" és "zacherlin" néven ismerték. A piretrinek késleltetik a feszültségfüggő nátrium-ioncsatornák bezárását a rovarok idegsejtjeiben, ami ismételt és kiterjesztett ideggyulladást eredményez. Ez a túlérzékenység a rovar halálát okozza a motoros koordináció és a bénulás miatt. A piretrinnel szembeni rezisztenciát megkerülték az inszekticid szintetikus szinergistákkal, például piperonil-butoxiddal való párosításával. Ezek a két vegyület együttesen megakadályozza a rovarok méregtelenítését, biztosítva a rovarok halálát. A szinergisták a piretrint hatékonyabbá teszik, és így alacsonyabb dózisokat eredményeznek. A piretrinek hatékony inszekticidek, mivel szelektíven célozzák a rovarokat, mint emlősöket a magasabb rovarérzékeny érzékenység, a kisebb rovarok testmérete, az alacsonyabb emlősbőrabszorpció és hatékonyabb emlősmáj-metabolizmus miatt.
Bár a piretrin egy erős inszekticid, a rovarriasztó is alacsonyabb koncentrációban működik. Az élelmiszer-ipari létesítmények megfigyelései azt mutatják, hogy a legyeket nem azonnal ölik meg, hanem gyakrabban az ablakpárkányokon vagy az ajtók közelében találhatók. Ez arra utal, hogy az alacsony adagolás miatt a rovarok meghaltak, hogy elhagyva a területet. Rovarirtó és rovarriasztó hatásuk miatt a piretrin nagyon sikeresen csökkentette az embereket, növényeket, állatokat és háziállatokat, például hangyákat, pókokat és tetveket, valamint a potenciálisan betegségeket hordozó szúnyogokat, bolhákat, és kullancsok.
Mivel a piretrineket és a piretroidokat egyre inkább rovarölő szerként használják, az e vegyi anyagokkal való expozícióval összefüggő betegségek és sérülések száma is növekszik. Mindazonáltal néhány súlyos emberi egészségre vagy halálozásra utaló esetet tapasztaltak. alacsony toxicitású vegyi anyagok, és mindenütt megtalálhatóak a háztartási termékekben. A piretrineket széles körben tekintik a környezet szempontjából jobbnak, és ártalmatlanok lehetnek, ha csak a helyszínen használják a helyi spray-ket, mivel az UV-expozíció ártalmatlan vegyületekké válik. Ezen túlmenően kevés a tartós hatása a növényekre, amelyek természetesen lebomlanak vagy a főzési folyamat során lebomlanak.
A piretrum által sikeresen szabályozott kártevő fajok közé tartoznak a következők: burgonya, cukorrépa, szőlő és hatszemű levélpapír, káposztahagymás, zellerlevél-réteg, Say büdösbogár, tizenkét pettyes uborka bogár, egyenlő hibák az őszibarackon, szőlő és virágcsepp , és áfonya gyümölcsféreg.

Back