Banner
Haza > Tudás > Tartalom

Mi a lidokain?

Aug 15, 2016

A lidokain , amelyet xilokainnak és lignokainnak is neveznek, egy gyógyszer, amelyet egy adott területen a szövet zsibbadására és a kamrai tachycardia kezelésére használnak. Az ideg blokkokhoz is használható. Kis mennyiségű epinefrinnel kevert lidokain por áll rendelkezésre, amely lehetővé teszi a nagyobb dózisok zsibbadását és tartósabbá tételét. Injektálhatóként általában négy percen belül kezdi meg működését, és fél órától három óráig tart. A lidokain közvetlenül a bőrre is felhordható.

Az intravénás alkalmazás során előforduló gyakori mellékhatások közé tartozik az álmosság, az izomrángás, a zavartság, a látásváltozások, az zsibbadás, a bizsergés és a hányás. Alacsony vérnyomást és szabálytalan szívverést okozhat. Aggodalomra ad okot, hogy az ízületbe történő beinjektálás problémákat okozhat a porcban. Úgy tűnik, általában biztonságos a terhesség alatt. A májkárosodásban szenvedő betegeknél kisebb dózis szükséges. Általában biztonságos a tetrakainra vagy benzokainra allergiás betegeknél. A lidokain egy antiaritmiás gyógyszer, az Ib osztályú. A lidokain a nátriumcsatornák blokkolásával működik, és ezáltal csökkenti a szív összehúzódásának sebességét. Ha lokálisan nem zavaró szerként alkalmazzák, a helyi neuronok nem jelezhetik az agyat.

Mire használják?

A lidokain leginkább fájdalom zsibbadására szolgál. Helyi érzéstelenítő gyógyszerek egy osztályába tartozik.

Általában ez a gyógyszer a kisebb betegségek fájdalmának enyhítésére szolgál. Külsőleg alkalmazzák a fájdalmas területre. Ezenkívül helyi érzéstelenítőként is beadható kis műveletekben és eljárásokban.

Az alábbiakban felsoroljuk a lidokain tipikus felhasználását:

A csecsemők fogfájásának csökkentése

A szájfekélyekkel kapcsolatos fájdalom enyhítése

A fogsor irritációjának csökkentése

A fogfájás csökkentése

A torokfájás enyhítésére

A hideg sebek fájdalmának csökkentése

A fájdalom és a viszketés megharapása a harapások és csípések miatt

A vérzéssel kapcsolatos fájdalom és viszketés enyhítése

Helyi érzéstelenítőként kisebb műtétekhez és orvosi eljárásokhoz


Back