Banner
Haza > Tudás > Tartalom

A paclitaxel alkalmazása

Sep 01, 2016

A paclitaxelt bizonyos betegeknél emlőrák kezelésére használják. A karboplatinnal együtt bizonyos betegeknél a nem kissejtes tüdőrák kezelésére is alkalmazzák. A gemcitabinnal együtt a hasnyálmirigy rák kezelésére is alkalmazzák. Alkalmazható az orvosa által meghatározott egyéb ráktípusokra is.

A paklitaxel egy kemoterápiás gyógyszer. Úgy működik, hogy lassítja vagy megállítja a rákos sejtek elválasztását és növekedését, így végül meghalnak.

Ne alkalmazza a paklitaxelt :

Ha allergiás a paklitaxel bármely összetevőjére

Ha rendkívül alacsony a fehérvérsejtszám (pl. Rendkívül alacsony neutrofilszám)

ha a paklitaxel alkalmazása előtt vagy után 24 órán belül bevette vagy szedi a palifermint

Ha ezek közül bármelyik vonatkozik Önre, azonnal forduljon orvosához vagy egészségügyi szolgáltatójához.

A paklitaxel alkalmazása előtt:

Egyes betegségek kölcsönhatásba léphetnek a paklitaxellel. Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha bármilyen betegsége van, különösen, ha az alábbiak bármelyike vonatkozik Önre:

ha terhes, terhes, vagy szoptat.

ha teherbe eshet.

ha bármilyen vényköteles vagy nem gyógyszeres gyógyszert, gyógynövénykészítményt vagy étrend-kiegészítőt szed.

ha allergiás a gyógyszerekre, élelmiszerekre vagy más anyagokra (beleértve az albumint).

ha bakteriális vagy vírusos fertőzése vagy HIV-fertőzése van.

ha Önnek korábban szívroham vagy más szívproblémája van (pl. szabálytalan szívverés), máj- vagy vesebetegség, csontvelő-problémák vagy vérproblémák (pl. alacsony vérlemezkék vagy fehérvérsejtszám).

ha sugárkezelésben részesül.

Gyógyszerkölcsönhatások:

Egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a paklitaxellel. Tájékoztassa egészségügyi szolgáltatóját, ha bármilyen más gyógyszert szed, különösen az alábbiak közül:

Palifermin, mert ha a száj vagy a nyelv sebek alakulnak ki, azok súlyosabbak vagy hosszabbak lehetnek

Azol gombaellenes szerek (pl. Itrakonazol, ketokonazol), benzodiazepinek (pl. Midazolám, triazolám), buspiron, cimetidin, ciszplatin, eletriptan, felodipin, fluoxetin, gemfibrozil, HIV proteáz inhibitorok (pl. Indinavir, ritonavir), HMG-CoA reduktáz inhibitorok ( pl. lovasztatin, szimvasztatin), makrolid antibiotikumok (pl. klaritromicin, eritromicin), nefazodon, repaglinid, roziglitazon, szildenafil vagy telitromicin, mivel növelhetik a paklitaxel mellékhatásainak kockázatát.

Karbamazepin, efavirenz, nevirapin, fenitoin vagy rifampin, mert csökkenthetik a paklitaxel hatékonyságát.

Doxorubicin, mivel a paklitaxel fokozza a mellékhatások kockázatát

Gyakori mellékhatások:

többek között hajhullás, izom- és ízületi fájdalom, hasmenés. Ez nagyobb fertőzések kockázatát eredményezi, amely potenciálisan súlyos lehet. A terhesség alatt történő alkalmazás gyakran okoz problémát a csecsemőnél. De ezek a mellékhatások szinte mindig reverzibilisek, és a kezelés befejezése után eltűnnek.


Back