Banner
Haza > Tudás > Tartalom

Felületi érzéstelenítő-lidokain

Feb 03, 2016

Lidokain Bevezetés:
A lidokain a 20. század egyik nagy gyógyszere (nem csak az érzéstelenítő szer), de a fejlődés története nem ismert, és nem formálisan rögzítve a tudományos irodalomban. A lidokain gyorsan metabolizálódik a májban, és a metabolitok és a változatlan gyógyszer kiválasztódik a vesék által. A biotranszformáció magában foglalja az oxidatív N-dealkilezést, a gyűrűhidroxilezést, az amidkötés hasítását és a konjugációt. Az N-dealkilezés, amely a biotranszformáció egyik fő útja, a monoetil-glicinoxilidid és a glicinoxilidid metabolitjai.


Lidokain használata:
A lidokain stabilizálja a neuron membránt az impulzusok beindításához és vezetéséhez szükséges ionáramok gátlásával, ezáltal helyi érzéstelenítő hatással. Alkalmas anesztetikus kenőanyagként az intubáláshoz és a kisebb égési sérülésekkel járó fájdalom ideiglenes enyhítéséhez, beleértve a napégést, a bőr kopását és a rovarcsípéseket is. A lidokain az 1b. Osztályú antiaritmiás gyógyszer a legfontosabb; intravénásan alkalmazzák a kamrai ritmuszavarok kezelésére (akut miokardiális infarktus, digoxin mérgezés, kardioverzió vagy szívkatéterezés), ha az amiodaron nem áll rendelkezésre vagy ellenjavallt.


Lidokain funkció:
A lidokain csökkentheti a vérzést, és késleltetheti a lidokain reszorpcióját, ami majdnem megduplázza az érzéstelenítés időtartamát. A felszíni érzéstelenítéshez számos rendelkezésre álló készítmény használható az endoszkópiákhoz, az intubációk előtt, stb. A lidokain pH-értékének pufferelése kevésbé fájdalmas a helyi zsibbadásnak. A rövid szemészeti eljárások során a szemen lidokaincseppek alkalmazhatók.


Back