Banner
Haza > Tudás > Tartalom

Nátrium-PCA-hialuronsav

Jan 15, 2016

A hialuronsav anionos, nem szulfátos glikozaminoglikán, amely a kötőszöveti, epiteliális és neurális szövetekben széles körben eloszlik. A glikozaminoglikánok között egyedülálló, mivel nem szulfatált, a Golgi helyett a plazmamembránban képződik, és nagyon nagy lehet, mivel a molekulatömege gyakran elérte a milliókat. Az extracelluláris mátrix egyik fő összetevője, a hialuronán jelentősen hozzájárul a sejtproliferáció és migráció, és részt vehet bizonyos malignus daganatok progressziójában is.
Az átlagosan 70 kg (154 font) személynek körülbelül 15 gramm hialuronán van a szervezetben, melynek egyharmadát naponta megforgatják (lebontják és szintetizálják). A hialuronsav szintén az A csoport streptococcalextracelluláris kapszulájának összetevője, és úgy vélik, hogy szerepet játszik a virulenciában.
A hialuronánsav funkciója
A hialuronánsav a bőr fő összetevője, ahol részt vesz a szövetek helyreállításában. Amikor a bőr túlzott UVB sugárzásnak van kitéve, akkor gyullad (napégés), és a dermis sejtjei abbahagyják a hialuronán termelését, és növelik a bomlás sebességét. Ezután a hialuronán lebomlási termékei UV-expozíció után felhalmozódnak a bőrben.

A HA fontos szerepet játszik a normál epidermiszben. A HA számos új tulajdonsága miatt döntő szerepet játszik a reepithelizációs folyamatban. A bazális keratinociták extracelluláris mátrixának szerves része, amely az epidermisz fő összetevői; szabadgyökös megtisztító funkciója és szerepe a keratinocita proliferációban és migrációban.


Back