Banner
Haza > Tudás > Tartalom

Rákellenes paclitaxel

Dec 30, 2015

Bevezetés

A paclitaxel egy természetes anyag, amely a tiszafából származik, természetesen jelen lévő anyagot vesz fel a fáról, és kémiailag megváltoztatja azt a gyógyszer kialakításához. A paclitaxel egy természetes anyag, amely a tiszafából származik, természetesen jelen lévő anyagot vesz fel a fáról, és kémiailag megváltoztatja azt a gyógyszer kialakításához. A kapott gyógyszert intravénásán adagoljuk. Ezt kemoterápiás gyógyszerként használják a rákos megbetegedések széles körének kezelésére.

A paclitaxel története

A természetes paclitaxel a rák kemoterápiában alkalmazott mitotikus inhibitor. Az 1967-es kutatási háromszög Intézet Nemzeti Rákkutató Intézet programjában fedezték fel, amikor Monroe E. Wall és Mansukh C. Wani elkülönítették a Csendes-óceán tiszafa kéregéből, a Taxus brevifoliaból, és „taxolnak” nevezték.

A paclitaxel funkciója

A paklitaxel egy mitotikus inhibitor, amelyet a tüdő, petefészek, mellrák, fej és nyaki rák és a Kaposi szarkóma előrehaladott formáinak kezelésére használnak. A paklitaxel a normál mikrotubuláris lebomlás hatására hat a sejtek felosztása során, a paklitaxelt a restenosis megelőzésére is használják. A docetaxellel együtt a taxánok kábítószer-kategóriáját alkotja. Robert A. Holton figyelemreméltó teljes szintézis tárgyát képezte.


Back